Od 24. studenog do 3. prosinca 2023. održava se Sa(n)jam knjige u Istri, u Domu hrvatskih branitelja u Puli.

Plejadina izdanja po posebnim akcijskim cijenama kupite na štandu Castropole.

Iz tiska je izašla studija o životu i djelu Igora Karamana (Split, 1927. – Zagreb, 1995.), napisana na temelju detaljnog istraživanja njegove osobne ostavštine koja se čuva u Hrvatskome državnom arhivu. Eminentna hrvatska povjesničarka Mira Kolar-Dimitrijević ne progovara samo o toj ličnosti, jednoj od središnjih u hrvatskoj historiografiji druge polovine 20. stoljeća. Ova knjiga i na temelju osobnih spoznaja autorice ujedno prikazuje razvoj hrvatske muzeologije, arhivistike, školstva, institucija, društava i udruga u kojima je Karaman aktivno djelovao, a najopširnije progovara o napretku i nazadovanju hrvatske historiografije, posebice gospodarske povijesti, u kontekstu vremena u kojem je Karaman živio. Knjiga je također opremljena ilustracijama i cjelokupnom bibliografijom Karamanovih radova.

Mira Kolar-Dimitrijević (Koprivnica, 1933.), hrvatska povjesničarka. Nakon završenog studija radila je u Državnom arhivu Zagreba (1960.–1964.) i u Arhivu Instituta za historiju radničkog pokreta, a 1966. godine postaje znanstvena djelatnica Instituta. Doktorirala je 1978. godine radnjom „Položaj radničke klase sjeverne Hrvatske od 1918. do 1941. godine”. Pokrenula je ugledni znanstveni časopis Povijesni prilozi i bila prva njegova urednica (1982.–1988.), te direktorica znanstvenog odjela Instituta sve do 1988. godine, kada je izabrana za redovitu sveučilišnu profesoricu na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavala je gospodarsku povijest i svjetsku povijest 20. stoljeća do odlaska u mirovinu, 2003. godine. Nakon toga je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predavala hrvatsku povijest 19. stoljeća. Od 1975. godine do danas piše znanstvene radove o povijesti Podravine te objavljuje teme iz područja povijesti Koprivničko-križevačke županije. Uvažena je međunarodna stručnjakinja za ekonomsku povijest i najutjecajnija gospodarska povjesničarka u Hrvatskoj.

KNJIGU KUPITE U INTERNETSKOJ TRGOVINI PLEJADE: https://www.plejada-zg.hr/knjiga/igor-karaman-zivot-djelo-i-doprinos-ekonomskoj-povijesti-hrvatske/ ZA SVA PITANJA I PONUDE SLOBODNO NAM SE OBRATITE NA E-MAIL ADRESU plejadazagreb@gmail.com

Analizirajući razvoj književnosti i umjetnosti u Zagrebu za vrijeme Prvoga svjetskog rata, autor objašnjava kontinuitete i diskontinuitete između ratnoga vremena i “lijepe epohe” (franc. la belle epoque) koja je neposredno prethodila ratu, a svjedočila je značajnim književnim i umjetničkim ostvarenjima u Hrvatskoj. U središtu analize je artikulacija ideje jugoslavenstva među intelektualcima i umjetnicima ratnoga Zagreba, ali i nastavak sukoba “starih” i “mladih” u književnosti, što do sada još nije bilo jasno uočeno i iscrpno obrađivano u historiografiji. Knjiga pokazuje kako je među pripadnicima elitne kulture tijekom rata došlo do “trijumfa” ideje jedinstvene jugoslavenske kulture još i prije stvaranja Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca.

Dino Staničić rođen je 1991. u Županji. Od 2014. živi u Zagrebu gdje studira povijest i književnost, najprije na Fakultetu hrvatskih studija, a potom na Filozofskom fakultetu, na kojem onda uz Stipendiju za izvrsnost 2021. upisuje poslijediplomski doktorski studij povijesti. Napisao je više stručnih i znanstvenih radova, izlagao na nekoliko konferencija i surađivao na različitim znanstvenim projektima. Eseji i književna kritika objavljivani su mu u tiskanim i online medijima. Zaposlen je kao stalni autor u rubrici kulture portala Telegram i surađuje s Leksikografskim zavodom Miroslav Krleža i Centrom za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Suautor je udžbenika za četvrti razred gimnazije (Svijet prije nas 4, Meridijani, 2021), a uredio je i naslov Dijalog s povodom 10. Jay Winter: geometrija sjećanja i logika tišine (u pripremi za tisak).

KNJIGU KUPITE U INTERNETSKOJ TRGOVINI PLEJADE: https://www.plejada-zg.hr/knjiga/trijumf-ideje-jugoslavenstva-kulturna-i-intelektualna-povijest-zagreba-u-prvome-svjetskom-ratu/ ZA SVA PITANJA I PONUDE SLOBODNO NAM SE OBRATITE NA E-MAIL ADRESU plejadazagreb@gmail.com

Knjiga analizira „vanjsku politiku“ hrvatske socijaldemokracije za vrijeme Balkanskih ratova, odnosno u vrijeme najintenzivnijih odnosa hrvatskih socijaldemokrata (V. Korać, V. Bukšeg, J. Demetrović i dr.) s njihovim drugovima iz zemalja na Balkanu (D. Tucović, D. Lapčević, D. Blagoev, J. Sakazov i dr.) prije Prvoga svjetskog rata. Istraživanje odnosa među socijalistima provedeno je inovativnom metodologijom i na temelju nekorištenih izvora, poput zapisnika Glavnog odbora Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije, te je smješteno u kontekst rasprava o nacionalnom pitanju Južnih Slavena koje su vodili najrelevantniji europski socijalistički teoretičari (K. Kautsky, H. Wendel, O. Bauer, K. Renner itd.). Autor na taj način prikazuje kako je među socijalistima u Austro-Ugarskoj i na Balkanu došlo do teško premostivog rascjepa po pitanju stvaranja federativne balkanske republike. Ova knjiga mijenja dosadašnju percepciju u historiografiji te pruža nov i zanimljiv pogled na „pretpovijest“ socijalističke/komunističke Jugoslavije.

Objavljena dijelom i u povodu 110. godišnjice Balkanskih ratova i 30. godišnjice dezintegracije Jugoslavije, knjiga je namijenjena povjesničarima, politolozima i političarima, ali i širem krugu čitatelja koje zanima povijest hrvatske socijaldemokracije.

Dr. sc. Matko Globačnik (Zagreb, 1990.), član je Vijeća Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i urednik u nakladničkoj kući Plejada. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnome gradu, s više nagrada za izvrsnost diplomirao je 2014. godine povijest i filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je pohađao poslijediplomski doktorski studij Moderne i suvremene hrvatske povijesti u europskom i svjetskom kontekstu na temelju stipendije za izvrsnost i doktorirao 2020. godine. Autor je četiriju knjiga (posljednja je 2021. godine u nakladi Plejade objavljena pod naslovom Historizam i marksizam u hrvatskim ideološkim sukobima Drugoga svjetskog rata), znanstvenih i popularnoznanstvenih članaka i prikaza, sudionik više znanstvenih projekata i član nekoliko stručnih udruženja u zemlji i inozemstvu. Razdoblje njegova užeg istraživačkog interesa je moderna i suvremena povijest.

Podaci o knjizi: 152 str.; format 15 x 23 cm; meki uvez s klapnama; cijena: 20 € / 150,69 kn. ISBN 978-953-7782-90-0.

 

KNJIGU KUPITE U INTERNETSKOJ TRGOVINI PLEJADE: AUSTRO-UGARSKA ILI BALKAN. Gledište hrvatske socijaldemokracije na Balkanske ratove (1912.–1914.) | Plejada d.o.o. (plejada-zg.hr) ZA SVA PITANJA I PONUDE SLOBODNO NAM SE OBRATITE NA E-MAIL ADRESU plejadazagreb@gmail.com

Vlatko Čakširan

KULTURNE POLITIKE I KULTURNE PRAKSE U GRADU SISKU 1945. – 1965.

 

Sisak je nakon završetka Drugog svjetskog rata postao važan industrijski grad na hrvatskom i jugoslavenskom prostoru koji je kroz svoj nagli razvoj osjetio sve potrebe i probleme tadašnjeg društva. Politički i društveni procesi bili su obilježeni znatnom ideologizacijom koju je predvodila KPJ (kasnije SKJ) u cilju formiranja novog društva i političkog sistema u odmaku od onog prijeratnoga i ratnog. Grad Sisak je u tom kontekstu gotovo ogledni primjer u socijalističkom društvu u kojem se mogu pratiti sve bitne promjene i na državnoj razini. Autor analizira dva razdoblja: agitpropovsko do 1952. i samoupravno socijalističko do 1965. godine.

Knjiga je primarno namijenjena znanstvenoj i stručnoj javnosti, pogotovo povjesničarima, sociolozima i svima koji istražuju kulturnu povijest. Može potaknuti slična istraživanja povijesti drugih gradova ili regija, što knjigu čini zanimljivim štivom i za inozemne povjesničare.

Dr. sc. Vlatko Čakširan (Sisak, 1977.), povjesničar, muzejski savjetnik u Gradskom muzeju Sisak, od 2013. – 2021. ravnatelj Muzeja. Doktorirao na studiju moderne i suvremene hrvatske povijesti Filozofskog fakulteta u Zagreb ((2019.). Polje njegova interesa je grad Sisak na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, zatim industrijska baština grada i politički i kulturni život Siska između Prvog i Drugog svjetskog rata i nakon Drugog svjetskog rata. Pokretač je manifestacije „Dani industrijske baštine grada Siska“ koja je 2015. dobila nagradu Hrvatskog muzejskog društva.

Podaci o knjizi: Biblioteka NOVA PLEJADA; 312 str.; format 17 x 24 cm; tvrdi uvez; cijena: 28 € / 210 kn. ISBN 978-953-7782-78-8.

 

KNJIGU KUPITE U INTERNETSKOJ TRGOVINI PLEJADE: KULTURNE POLITIKE I KULTURNE PRAKSE U GRADU SISKU 1945. – 1965. | Plejada d.o.o. (plejada-zg.hr) ZA SVA PITANJA I PONUDE SLOBODNO NAM SE OBRATITE NA E-MAIL ADRESU plejadazagreb@gmail.com

Drago nam je da možemo sve naše kupce obavijestiti da od danas u internetskoj trgovini Plejade mogu odabrati plaćanje pouzećem za dostavu na području Republike Hrvatske. Pored već omogućenog načina plaćanja bankovnom transakcijom (uplata iznosa kupljenih proizvoda internetskim bankarstvom), ova opcija omogućuje plaćanje iznosa kupljenih proizvoda gotovinom poštaru prilikom preuzimanja kupljene knjige.

 

Internetsku trgovinu Plejade možete posjetiti na sljedećoj poveznici: Trgovina | Plejada d.o.o. (plejada-zg.hr)

 

Za sve upite ili moguće teškoće slobodno se obratite na e-mail adresu plejadazagreb@gmail.com

Uzbudljiva knjiga “Svjetlo juga” Bojane Denegri (1942.-2022.) o njezinu ocu, slikaru Rudolfu Bunku (1908.-1974.), ponovno je na zalihi. Krasno ilustrirana i bazirana na povijesnim dokumentima i osobnim sjećanjima, ovo svjedočanstvo opisuje život Bunkove obitelju u Dalmaciji od 1938. do 1957. te vodi čitatelje kroz turbulentno vrijeme Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja koje je Bunk dobrim dijelom proveo kao scenograf splitskog Hrvatskog narodnog kazališta. Danas je po njemu nazvana medalja splitskog HNK-a za najboljeg scenografa. Knjigu možete kupiti na sljedećoj poveznici:

SVJETLO JUGA. Slikar Rudolf Bunk između Njemačke i Jugoslavije | Plejada d.o.o. (plejada-zg.hr)

Obavještavamo sve naše čitatelje i kupce da je knjiga Slavena Ravlića “Političke ideologije. Ideje, tipovi, akteri”, ponovno na zalihi. Autor obrađuje  liberalizam, konzervativizam, socijalizam, nacionalizam, fašizam, feminizam, ekologizam, religijski fundamentalizam i populizam. Knjigu možete kupiti i o njoj više saznati na sljedećoj poveznici:

POLITIČKE IDEOLOGIJE. Ideje, tipovi akteri | Plejada d.o.o. (plejada-zg.hr)

 

U pogledu događaja u Istočnoj Europi koji od veljače prošle, 2022. godine, potresaju svijet, podsjećamo sve naše čitatelje na dvije vrijedne knjige u izdanju Plejade koje se bave sadašnjim političkim sustavom Rusije i političkom poviješću istočnoeuropskog prostora koji je bio u sastavu ili pod utjecajem nekadašnjega Sovjetskog Saveza.
***
Prva je dakako knjiga “Politički sustav Rusije” dvojice poznatih politologa, Tihomira Cipeka i Davora Bobana. Objavljena još 2017. godine, u knjizi se govori o sustavu vlasti, izborima i izbornom sustavu, političkim strankama i stranačkom sustavu, federalnoj strukturi, političkoj kulturi i vanjskoj politici Rusije. Knjigu možete kupiti u internetskoj trgovini Plejade:
***
Druga recentnija Plejadina knjiga, dijelom i o političkoj povijesti Rusije, bavi se temom koja je gotovo zabranjena u Putinovu režimu. U knjizi „Vrijeme ideoloških kolebanja“ iz 2019., Matko Globačnik istražuje pakt Hitler-Staljin, koji je bio na snazi tijekom cijele prve trećine Drugoga svjetskog rata, od rujna 1939. do lipnja 1941. godine, te njegov utjecaj na tadašnju Europu i posebice na Komunističku partiju Jugoslavije. Pročitajte kako je Staljin s Hitlerom dijelio Europu u knjizi koju možete kupiti na sljedećoj poveznici:

Plejada Vas poziva na predstavljanje autobiografske knjige prof. dr. sc. Marinka Oluića u petak, 3. veljače 2023. u 18h u prostorijama SPD Privrednik u Preradovićevoj 18/I.

Ovoga geologa, izuzetnog znanstvenika i stručnjaka životni je put odveo iz seljačke kuće u rodnoj Bukovici do najudaljenijih krajeva našega planeta. Prvi je kod nas primijenio daljinska (satelitska) istraživanja u geološkoj struci, a posebno se istaknuo kao voditelj geoloških projekata u zemlji i inozemstvu (Indonezija, Jordan, Irak). Ostvario je i uspješnu sveučilišnu karijeru, predavao na brojnim znanstvenim i stručnim skupovima te napisao 7 knjiga (samostalno ili u suautorstvu) i više od 160 znanstvenih radova.