,

Pratite nas na društvenim mrežama!

Od ljeta ove godine Plejada je aktivna na popularnim društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru.

Na društvenim mrežama objavljuju se ekskluzivne informacije o knjigama u izdanju Plejade.

Stoga, ako želite dodatni uvid u naše publikacije i redovite vijesti o njima, ne zaboravite pratiti Plejadu na Facebooku i Twitteru:

Facebook profil: Plejada | Facebook

Twitter profil: Plejada (@PlejadaZagreb) / Twitter

,

DRUGO IZDANJE PRIČA IZ EPICENTRA POTRESA!

Jagoda Kljaić

KUĆA SA ZELENIM BARKODOM. Priče iz epicentra, 2. dopunjeno izdanje

Nakon što je prvo izdanje zbirke kratkih priča KUĆA SA ZELENIM BARKODOM. Priče iz epicentra novinarke i književnice iz Gline Jagode Kljaić, vrlo brzo pronašla svoje čitatelje, Plejada iz Zagreba je izdala 2. dopunjeno izdanje. Dodano je novo poglavlje Kolaž prelomljenih života. s 22 nove priče te osvrti i intervjui što ih je autorica dala u povodu prvog izdanja zbirke. Zbirka je u cijelosti posvećena ljudima i događajima u vezi s razornim potresom koji je pogodio najveći dio Sisačko-moslavačke županije, a posebno već ratom devastiranu Baniju/Banovinu. U uvodu autorica naglašava. „Svojevrsne banijske balade pisane su u ime stradalih čiji se glas ne može čuti, u ime svih koji su se iz epicentra potresa našli na periferiji obnove, te kao oblik zahvalnosti ljudima iz cijelog svijeta koji su na bilo koji način pomogli nekome na potresom razrušenom području.“

Knjigu su ilustrirali autoričini prijatelji, akademski slikari i amateri.

Jagoda Kljaić (1950., Glina), piše kratku prozu i poeziju. Završila je Fakultet političkih nauka Sveučilišta u Zagrebu i ima višegodišnji staž u novinarstvu i to kao novinar u „Vjesniku Željezare“ (novinama Metalurškog kombinata Željezara Sisak) i deset godina kao glavni urednik lista „Novi Zagreb“ istoimene zagrebačke općine.

Zastupljena je u više regionalnih zbornika i književnih časopisa. Pjesme su joj prevedene na poljski, slovenski, bugarski i makedonski jezik.

Objavila: Pjesma za Korzo – Glinski spomenar, kratke priče; Pepeo na pragu, pjesme; Rascvjetana trpeza, kratke priče; Vodeni žig, poema o poplavi; Mimoze u moru, poema o životu i smrti; Otjerane ptice, pjesme; Tintom zapisano, kratke priče; Crveni karanfili – Izbor 100 kolumni; Pogled ispod Pogledića, kratke priče. Zbirka pjesama, na banijskom narodnom govoru koji nestaje, Sa druge strane štreke, štampana je u tri izdanja, na latinici i ćirilici.

Živi u Glini.

Književnu produkciju Jagode Kljaić visoko su ocijenili profesori Dušan Marinković i Dušan Ivanić te književnici Miljenko Jergović, Drago Kekanović, Enes Kišević i dr.

Podaci o izdanju: opseg 256 str.; format 14,5 x 20,5 cm; meki uvez s klapnama; cijena: 120 kn; ISBN 978-953-7782-84-9.

,

PLEJADA JE OBJAVILA NOVU ZBIRKU PJESAMA SISAČKOG PJESNIKA I FILOZOFA NIKOLE TADIĆA – PROSINAC

Novu zbirku poezije Nikola Tadić, sisački pjesnik i filozof, naslovio je zadnjim, zimskim mjesecom u godini, suočen s dramatičnom i tragičnom stvarnošću svoje okoline obilježene katastrofalnim potresom u prosincu 2020. godine. Poslije zagrebačkog potresa i godine korone, pjesnik je osjetio iskonsku potrebu da progovori o zlu što je ponovno snašlo ljude na ovom trusnom tlu. Nespokojni ljudi, devastirani gradovi, narušena priroda, okosnica su ove zbirke, u kojoj se pjesnik za razliku od ranijih pjesma, u kojima je prevladavala potraga za utjehom, prepušta tamnijim tonovima (ljudskoj nesreći, staračkoj usamljenosti, prolaznosti, poljuljanosti vrijednosti.)

Uz ovaj osnovni tematski okvir, Tadić ostaje vjeran i drugim svojim temama. I u ovoj zbirci nekoliko pjesama posvećeno je velikom Josipu Severu,  tom „posljednjem boemu hrvatskog pjesništva“. Tadić ostaje vjeran i unskim motivima, govori o metafizičkoj Hrvatskoj Kostajnici, na granici svjetova. Konstanta je njegove poezije i vjernost zagrebačkom filozofskom krugu. Korčulanska ljetna filozofska škola i Praxis izazivaju nostalgiju i trajni su izvor njegova nadahnuća.

Pogovor je napisao dr. sc. Mladen Labus, filozof i pjesnik. Knjigu je ilustrirao Marko Tadić, akademski slikar.

Nikola Tadić je rođen u Hrvatskoj Kostajnici 1943. godine. Diplomirao i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu  (filozofija i komparativna književnost). Bio dugogodišnji profesor filozofije u sisačkoj gimnaziji te predavač na Metalurškom fakultetu u Sisku i Pedagoškoj akademiji / Učiteljskom fakultetu u Petrinji. Objavio je dosada 19 zbirki pjesama. Živi i radi u Sisku.

KNJIGA JE OBJAVLJENA UZ FINANCIJSKU POTPORU GRADA SISKA I GRADA ZAGREBA.

Osnovni podaci: 200 str.; format 14,5 x 21 cm; mek uvez; kolorni; cijena: 110 kn.

ISBN 978-953-7782-83-2

,

OBJAVLJENA JE NOVA KNJIGA SLAVENA RAVLIĆA U IZDANJU PLEJADE! – POLITIČKE IDEOLOGIJE. Ideje, tipovi, akteri

Autor, vrstan politolog, na sažet i pregledan način prikazuje glavne suvremene ideologije, s osvrtom na Republiku Hrvatsku. Obrađeni su: 1. liberalizam, 2. konzervativizam, 3. socijalizam, 4. nacionalizam, 5. fašizam, 6. feminizam, 7. ekologizam,  8. religijski fundamentalizam i 9. populizam. Autor polazi od teze da ekonomske, političke i općedruštvene okolnosti u kojima živimo – bez obzira na to radi li se o životu u lokalnoj zajednici, u nacionalnoj državi, u Europskoj uniji ili u globalnom političkom okruženju – ukazuju na snažan utjecaj različitih ideološki utemeljenih javnih politika, kolektivnih odluka i procesa. Stoga je važno razumjeti što pojedina ideologija znači, što su njezini temelji, ključne pretpostavke njezina širenja i formiranja, kao i osnovni pojmovi unutar kojih djeluje. Autor odbacuje tezu o „kraju ideologija“, dokazujući da upravo ideologije snažno oblikuju suvremeni politički život. Knjiga je svojevrsni priručnik za studente kolegija politologije i sociologije u okviru kojih se izlaže problematika političkih ideologija, ali i za širu političku javnost, osobito za novinare i političke analitičare.

Dr. sc. Slaven Ravlić (Slivno, 1951), bio je red. prof. Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 1992. radio u Leksikografskom zavodu Miroslav Krleža u Zagrebu: od 2005. glavni urednik Hrvatske enciklopedije, a od 2013. glavni urednik njezina internetskog izdanja.

Osnovni podaci: Biblioteka ARGUMENTI: 216 str.; format 15 x 23 cm; tvrdi uvez; cijena: 160 kn.

ISBN 978-953-7782-77-1

 

,

NOVA POLITOLOŠKA STUDIJA U IZDANJU FAKULTETA POLITIČKIH ZNANOSTI U ZAGREBU I PLEJADE – Borna Zgurić, POLITIČKI SUSTAVI TUNISA, EGIPTA I ALŽIRA

Knjiga se bavi političkom transformacijom triju zemalja u Sjevernoj Africi, Tunisa, Alžira i Egipta, uoči, za vrijeme, te poslije procesa koji se običavaju nazivati Arapskim proljećem. Radi se o jednoj od rijetkih komparativnih studija Bliskog istoka te je riječ o jedinoj takvoj studiji Sjeverne Afrike na hrvatskom jeziku. Autor za svaku od zemalja nudi uvid u razvoj političkog sustava od pretkolonijalnih vremena do današnjice, analizirajući povijesne događaje i institucionalne preduvjete koji su trasirali različite sudbine ovih zemalja u pogledu razvoja i promjena političkih režima. Knjiga može poslužiti policymakerima koji su zaduženi za formuliranje hrvatske vanjske politike za bolje razumijevanje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike. Korisna će svakako biti i hrvatskom sigurnosnom sektoru u boljem razumijevanju sigurnosnih izazova i rizika u mediteranskoj regiji. Autor pokušava odgovoriti na danas jedno od temeljnih političkih pitanje: što je krajnji cilj različitih islamističkih aktera.

Dr. sc. Borna Zgurić (Zagreb, 1983.), asistent-predavač je na Odsjeku za međunarodne odnose i sigurnosne studije FPZG-a u Zagrebu; bio je istraživač na tri znanstveno istraživačka projekta; izvršni je urednik Biblioteke Političke analize.

https://www.plejada-zg.hr/proizvod/politicki-sustavi-tunisa-egipta-i-alzira/

,

AUTENTIČNO SVJEDOČANSTVO O DRAMATIČNOJ SUDBINI UMJETNIKA RUDOLFA BUNKA U 20. STOLJEĆU!

Bojana Denegri, SVJETLO JUGA. Slikar Rudolf Bunk između Njemačke i Jugoslavije

 

Riječ je o prvorazrednom svjedočanstvu o sudbini njemačke obitelji Bunk, koja je u burnom i dramatičnom razdoblju od 1938. – 1957. živjela u Dalmaciji. Na osnovi sjećanja svoje majke i vlastitih, autorica – kćerka slikara Rudolfa Bunka – ispisuje iskrene i dirljive stranice o obitelji tog umjetnika i humanista. Bunk je morao napustiti nacističku Njemačku zbog svoga „izopačenog“ slikarstva i svojih antifašističkih pogleda. Nakon boravka u Švedskoj, Bunk s obitelji dolazi na Koločep po jednom slikarskom zadatku i ostaje u Dalmaciji gotovo 20 godina. Nastanjuje se u Trogiru,  jedva preživljavajući od svoga slikarskog rada. Kao antifašist priključuje se NOP-u, boravi i radi u izbjegličkom logoru El Shattu, a poslije rata postaje scenograf HNK-a u Splitu. Knjiga prati i njegov povratak u Njemačku 1958., gdje se također suočava s mnogim životnim poteškoćama. Rudolf Bunk je ostvario značajan slikarski opus, o čemu svjedoče brojne izložbe.

 

Životni put obitelji Bunk izniman je primjer njemačko-hrvatskog interkulturalizma, ali i europskog antifašizma i transkulturalizma. Nedvojbeno ovo obiteljsko svjedočanstvo predstavlja vrijedan  izvor za povijest ne samo tadašnjih kulturnih prilika nego nam otvara i novu perspektivu na ratnu i poratnu stvarnost u Hrvatskoj i bivšoj Jugoslaviji.

Knjiga donosi brojne Bunkove radove i tiskana je u koloru.

 

Bojana Denegri, rođena je 18. travnja 1942. godine, kao dijete Marianne i Rudolfa Bunka. U vrijeme njezina rođenja roditelji su živjeli u Trogiru, gdje su ostali sve do jeseni 1943. Do kraja rata borave u El Shattu, a potom se nastanjuju u Splitu, gdje je Bojana završila osnovnu školu na Lučcu i dva razreda Realne gimnazije (tada bila u sastavu Klasične gimnazije). Cijela obitelj preselila se iz Splita u Hamburg 1958. Radila je kao knjižničarka i prevoditeljica. Doktorirala je 1983. na pariškoj Sorbonne. Godine 1997. počela se sustavno baviti sređivanjem ostavštine svog oca Rudolfa Bunka, identificirati i prikupljati njegovu likovnu ostavštinu u svim žanrovima, organizirati izložbe njegovih radova te arhivistički i dokumentaristički u Njemačkoj, Hrvatskoj i drugdje po Europi istraživati njegov život i stvaralaštvo.

,

RAZGOVOR ZA TPORTAL S NAŠOM JAGODOM KLJAJIĆ POVODOM KNJIGE ‘KUĆA SA ZELENIM BARKODOM’

Jagoda Kljaić, autorica zbirke priča o Baniji nakon potresa: ‘Glina danas izgleda kao Černobil’

 

Izvrstan i izdašan intervju naše autorice objavljen je na tportalu 16. siječnja 2022. (https://www.tportal.hr/kultura/clanak/jagoda-kljaic-autorica-zbirke-prica-o-baniji-nakon-potresa-glina-danas-izgleda-kao-cernobil-foto-20220116)

Kljaić kroz knjigu progovara s lica mjesta tragedije i svjedoči o ljudskoj nevolji i solidarnosti, i to kroz niz priča koje za svoje protagoniste imaju junake banijskih nesretnih događanja

 

Jagoda Kljajić: Reče jedan poznanik nekidan u prolazu – ovo je kao Černobil. Poslijepodne u Glini. Nema ni mačke na cesti, ali ima pasa lutalica, odnosno, napuštenih pasa zbog kojih roditelji odlaze po djecu u školu ako im nastava završava u mračno doba

 

Izvor teksta ove objave: intervju autorice za tportal.hr

Izvor fotografije ove objave: Licencirane fotografije / Autor: privatna arhiva

,

PLEJADA – SUNAKLADNIK KAPITALNE KNJIGE! Božo Skoko STRATEŠKO KOMUNICIRANJE DRŽAVA

Knjiga STRATEŠKO KOMUNICIRANJE DRŽAVA Javna diplomacija. Brendiranje država i nacija. Međunarodni odnosi s javnošću kapitalno je djelo na području međunarodnih odnosa s javnošću odnosno strateškog komuniciranja država, još uvijek nedovoljno istraženom području funkcioniranja država kao komunikacijskih subjekata i brendova na međunarodnom političkom i gospodarskom tržištu.

Više o knjizi pročitajte na https://www.plejada-zg.hr/proizvod/stratesko-komuniciranje-drzava-javna-diplomacija-brendiranje-drzava-i-nacija-medunarodni-odnosi-s-javnoscu/ 

Knjigu su zajednički objavili: Synopsis  iz Zagreba i Sarajeva, Plejada i Edward Bernays-Visoka škola za komunikacijski menadžment iz Zagreba

KNJIGU PRODAJE SYNOPSIS IZ ZAGREBA, Vlade Gotovca 4

synopsiszg@gmail.com; 01/4435-444; 098/393-756

Vrijednost i iznimnost ovog djela prepoznali su i renomirani sponzori:

,

NOVA KNJIGA IZ NAŠE BIBLIOTEKE “NOVA PLEJADA” – BILBIOTEKE MLADIH I DAROVITIH AUTORICA I AUTORA!

Monografija Matka Globačnika “Historizam i marksizam u hrvatskim ideološkim sukobima Drugoga svjetskog rata” prva je intelektualnohistorijska interpretacija ideoloških sukoba u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine u cijelome njihovu spektru, s desna na lijevo. Ustaški pokret i NOP baštinili su tradiciju historizma i marksizma, vrlo utjecajnih intelektualnih i znanstvenih misli moderne i suvremene Europe, ali su ih u većoj ili manjoj mjeri zlorabili u svojim  ideološkim kostruktima, za svoje političke ciljeve.

Glavni dio knjige posvećen je istraživanjima historizma i marksizma među hrvatskim intelektualnim krugovima u predratnom i ratnom razdoblju, 1941–1945. Autor je ustvrdio da je NDH zapravo bila „projekt zloporabljenog historizma“, koji je imao svoj vrhunac na početku postojanja te državne tvorevine. Objasnio je ulogu Komunističke partije Jugoslavije kao organizatora i voditelja NOP-a i njezinu ulogu u stvaranju avnojevsko-zavnohovske Hrvatske. Nakon konačne pobjede u ratu, KPJ je počela otvoreno primjenjivati ideološke postavke marksizma-lenjinizma u staljinističkoj varijanti.

Dr. sc. Matko Globačnik (Zagreb, 1990.). Diplomirao je povijest i filozofiju (paralelni studij) na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 2014. Doktorirao je 2020. na doktorskom studiju Moderna i suvremena hrvatska povijest na istom fakultetu. Objavio je rad iz filozofije pod naslovom Izazov skepticizma.(2016.) te dvije povijesne knjige: Hrvatska socijaldemokracija u Prvome svjetskom ratu (2018.) i Vrijeme ideoloških kolebanja (2019.).

 

Podaci o knjizi: Biblioteka NOVA PLEJADA; 320 str.; format 17 x 24 cm; tvrdi uvez; cijena: 210 kn.

 

Knjigu možete naručiti na naš email: plejada@plejada-zg.hr odnosno tel.: 01/6999-505, mob. 099/809 84 98. Svim knjižnicama u Republici Hrvatskoj  odobravamo popust od 10 posto.

,

DUPLA PROMOCIJA NA LIBERTASU 26. LISTOPADA 2021. – DRAGI NAŠI, DOBRODOŠLI!

Plejada d.o.o. iz Zagreba

sa zadovoljstvom Vas poziva na

predstavljanje knjiga

 

Ive Andrijanića i Duška Pavlovića

MEĐUNARODNA TRGOVINA u globalnom okruženju

VANJSKA TRGOVINA – načela i praksa

u utorak, 26. listopada 2021. godine u 13:15 sati

na Sveučilištu Libertas,

Kennedyjev trg 6b (konferencijska dvorana), Zagreb

Knjigu će predstaviti:

prof. dr. sc. Vlatka Bilas, recenzentica

prof. dr. sc. Krešimir Buntak, recenzent

prof. emerit. Ivo Andrijanić, autor

prof. dr. sc. Duško Pavlović, autor

Ilija Ranić, urednik