Dodatne informacije
Autor | |
---|---|
Broj stranica | 399 |
Format/Uvez | 16,5×24/Tvrdi |
Godina izdanja | |
ISBN | 978-953-56047-6-1 |
33,18 € 19,91 €
Kvasci su mikroorganizmi koji imaju široku primjenu u industriji. Koriste se od davnina u tradicionalnoj proizvodnji vina, piva i pekarskih proizvoda. Osim u biotehnologiji, koriste se i u prehrambenoj industriji kao dodatak prehrambenim proizvodima, najčešće kao pekarski kvasac ili osušena biomasa. Danas se različiti kvasci, najčešće selektirani i konstruirani metodama genetičkog inženjerstva, često koriste i u farmaceutskoj proizvodnji novih lijekova.
O tim su temama napisane brojne knjige, ali na engleskome jeziku, pod različitim nazivima (najčešće: Yeast Technology). Na hrvatskome jeziku napisan je do sada samo jedan sveučilišni udžbenik pod nazivom “Industrijska mikrobiologija”, koji su napisali profesori s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta 1984. godine. Taj udžbenik koriste studenti PBF-a i danas iako je zastario u svakom pogledu. Zato je bilo nužno napisati novi udžbenik koji pokriva veliki dio suvremene nastave, a odnosi se na primjenu kvasaca u biotehnologiji.
Važno je napomenuti da je udžbenik namijenjen studentima Prehrambno- biotehnološkog fakulteta preddiplomskih i diplomskih studija. Naime, prije nekoliko godina uveden je na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu (PBF- u) Sveučilišta u Zagrebu nov način studiranja po Bolonjskom procesu, što zahtijeva suvremenu i prikladnu literaturu i na hrvatskome jeziku. Udžbenik pokriva veliki dio nastave iz predmeta Biotehnologija 3 na preddiplomskom studiju i specifičnih tehnologija na preddiplomskom i diplomskom studiju (pivo, vino, alkohol i alkoholna pića, pekarski kvasac, primjena kvaščeve biomase u prehrambenoj industriji, proizvodnja lijekova s pomoću kvasaca i dr). Udžbenik mogu koristiti i studenti drugih fakulteta u Zagrebu (Agronomskoga, PMF-a, Farmaceutsko-biokemijskoga i dr.) te studenti Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Osim toga, udžbenik će dobro doći i mnogim stručnjacima koji već rade u biotehnološkoj industriji, za nadopunu znanja.
Udžbenik obuhvaća biotehnološke procese koji koriste kvasce. Naglasak je na komercijalnoj (industrijskoj) proizvodnji već spomenutih proizvoda, ali nije riječ o priručniku za vođenje pojedinih tehnoloških procesa, nego su objašnjeni principi biotehnološke proizvodnje. Stoga su detaljno opisane znanstvene i tehnološke osnove proizvodnje nekoliko industrijski važnih proizvoda na komercijalnoj razini.
U knjizi je opisana i nova sistematika kvasaca, što će poslužiti studentima svih studija na PBF-u pri pisanju preddiplomskih, diplomskih i doktorskih radnji. Osim studentima, opisana sistematika može biti korisna i svim nastavnicima koji predaju na Sveučilištu u Zagrebu, kao i stručnjacima u znanstvenim institutima i industriji.
Posebno je zanimljiva opisana genetika kvasaca i primjena genetičkih metoda u oplemenjivanju pojedinačnih svojstava kvasaca koji se primjenjuju u industrijskoj proizvodnji.
Autor | |
---|---|
Broj stranica | 399 |
Format/Uvez | 16,5×24/Tvrdi |
Godina izdanja | |
ISBN | 978-953-56047-6-1 |