,

Eminentna hrvatska povjesničarka Mira Kolar-Dimitrijević u izdanju Plejade objavila je knjigu o Igoru Karamanu

Iz tiska je izašla studija o životu i djelu Igora Karamana (Split, 1927. – Zagreb, 1995.), napisana na temelju detaljnog istraživanja njegove osobne ostavštine koja se čuva u Hrvatskome državnom arhivu. Eminentna hrvatska povjesničarka Mira Kolar-Dimitrijević ne progovara samo o toj ličnosti, jednoj od središnjih u hrvatskoj historiografiji druge polovine 20. stoljeća. Ova knjiga i na temelju osobnih spoznaja autorice ujedno prikazuje razvoj hrvatske muzeologije, arhivistike, školstva, institucija, društava i udruga u kojima je Karaman aktivno djelovao, a najopširnije progovara o napretku i nazadovanju hrvatske historiografije, posebice gospodarske povijesti, u kontekstu vremena u kojem je Karaman živio. Knjiga je također opremljena ilustracijama i cjelokupnom bibliografijom Karamanovih radova.

Mira Kolar-Dimitrijević (Koprivnica, 1933.), hrvatska povjesničarka. Nakon završenog studija radila je u Državnom arhivu Zagreba (1960.–1964.) i u Arhivu Instituta za historiju radničkog pokreta, a 1966. godine postaje znanstvena djelatnica Instituta. Doktorirala je 1978. godine radnjom „Položaj radničke klase sjeverne Hrvatske od 1918. do 1941. godine”. Pokrenula je ugledni znanstveni časopis Povijesni prilozi i bila prva njegova urednica (1982.–1988.), te direktorica znanstvenog odjela Instituta sve do 1988. godine, kada je izabrana za redovitu sveučilišnu profesoricu na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Predavala je gospodarsku povijest i svjetsku povijest 20. stoljeća do odlaska u mirovinu, 2003. godine. Nakon toga je na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu predavala hrvatsku povijest 19. stoljeća. Od 1975. godine do danas piše znanstvene radove o povijesti Podravine te objavljuje teme iz područja povijesti Koprivničko-križevačke županije. Uvažena je međunarodna stručnjakinja za ekonomsku povijest i najutjecajnija gospodarska povjesničarka u Hrvatskoj.

KNJIGU KUPITE U INTERNETSKOJ TRGOVINI PLEJADE: https://www.plejada-zg.hr/knjiga/igor-karaman-zivot-djelo-i-doprinos-ekonomskoj-povijesti-hrvatske/ ZA SVA PITANJA I PONUDE SLOBODNO NAM SE OBRATITE NA E-MAIL ADRESU plejadazagreb@gmail.com