Plejada je na ovogodišnjem Kliofestu predstavila četiri nova izdanja!

Na ovogodišnjem Kliofestu, koji se održavao od 16. do 19. svibnja 2023., Plejada je predstavila četiri nova izdanja. Radi se o knjigama Kulturne politike i kulturne prakse u gradu Sisku, 1945.-1965. dr. sc. Vlatka Čakširana, zatim Austro-Ugarska ili Balkan. Gledište hrvatske socijaldemokracije na Balkanske ratove (1912.-1914.) dr. sc. Matka Globačnika, potom knjizi Kraj Habsburške Monarhije. Intelektualna povijest debata i prijepora u britanskoj i američkoj historiografiji Nikoline Šimetin Šegvić i konačno knjizi Trijumf ideje jugoslavenstva. Kulturna i intelektualna povijest Zagreba u Prvome svjetskom ratu Dine Staničića.

Predstavljanje knjige Kulturne politike i kulturne prakse u gradu Sisku, 1945.-1965. održano je u srijedu, 17. svibnja 2023. od 18:00 do 18:45 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb. Govorili su autor dr. sc. Vlatko Čakširan (Gradski muzej Sisak), spisatelj Bogdan Arnautović (Sisak), dr. sc. Vladimir Filipović, izv. prof. (Libertas međunarodno sveučilište) i urednik Ilija Ranić (Plejada d.o.o.).

Predstavljanje knjige Austro-Ugarska ili Balkan. Gledište hrvatske socijaldemokracije na Balkanske ratove (1912.-1914.) održano je također u srijedu, 17. svibnja 2023. od 19:00 do 19:45 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5, Zagreb. Govorili su autor dr. sc. Matko Globačnik (CKHIS FFZG / Plejada d.o.o.), urednik Ilija Ranić (Plejada d.o.o.) i recenzenti, dr. sc. Igor Despot (autor knjige Balkanski ratovi u očima zaraćenih u izdanju Plejade) i dr. sc. Željko Holjevac (Institut društvenih znanosti Ivo Pilar).

Predstavljanje knjige Kraj Habsburške Monarhije. Intelektualna povijest debata i prijepora u britanskoj i američkoj historiografiji održano je u četvrtak 18. svibnja 2023. od 10:00 do 10:45 sati na prvoj pozornici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Govorili su autorica Nikolina Šimetin Šegvić (Fakultet hrvatskih studija), urednik dr. sc. Matko Globačnik (Plejada d.o.o.) i Jure Trutanić (Fakultet hrvatskih studija).

Zadnje predstavljanje održano je u petak 19. svibnja 2023. od 15:00 do 15:45 sati na drugoj pozornici Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, a radilo se o knjizi Trijumf ideje jugoslavenstva. Kulturna i intelektualna povijest Zagreba u Prvome svjetskom ratu. Govorili su autor Dino Staničić, recenzent dr. sc. Damir Agičić, red. prof. (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu), urednik dr. sc. Matko Globačnik (Plejada d.o.o.) i recenzent dr. sc. Filip Šimetin Šegvić, doc. (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu).

DINO STANICIC PROMOCIJA KNJIGE-foto cetkovic


(Izvor: telegram.hr; https://www.telegram.hr/kultura/kako-su-domace-kulturne-elite-prigrlile-ideju-jugoslavenstva-telegramov-novinar-izdao-monografiju-o-zagrebu-u-prvom-svjetskom-ratu/)